Limbile Indo-Europene Si Uralice. Un Uimitor Infografic Arbore

Știați că majoritatea limbilor vorbite astăzi pot fi catalogate după originea lor doar în câteva grupuri? Ilustratoarea Minna Sundberg a realizat un infografic lingvistic sub formă de arbore care dezvăluie originile și câteva legături fascinante între limbile Indo-Europene și Uralice.

Limbile Indo-Europene Si Uralice. Un Uimitor Infografic Arbore

Folosind datele cercetătorilor de la Ethnologue, Minna a pregătit o  hartă arborescentă pentru a ilustra modul în care cele mai importante limbi europene și chiar multe limbi orientale pot fi grupate în familii Indo-Europene și Uralice. Chiar dacă desenele realizate de Minna sunt destul de detaliate și lămuritoare cu privire la originea limbilor, ele nu acoperă imensa varietate de limbi vorbite în prezent. “Există literalmente sute de limbi în familia indo-europeană dar majoritatea celor care au sub 1 mil. de vorbitori sau care nu au un statut oficial nu au fost reprezentate pe infografic. ” precizează artista.

Limbile Indo-Europene Si Uralice. Un Uimitor Infografic Arbore 1

Frunzele mari ale copacului reprezintă limbile care sunt vorbite de cei mai mulți oameni, limba respectivă fiind limba maternă. Familia limbilor europene este împărțită în trei: Slave, Romanice și Germanice. Se poate observa pe infografic ca între limbile slave este o relație mai complicată. De asemenea, se observă că limba engleză este limbă germanică. Surprinzător, spre deosebire de limbilor germanice ale vecinilor scandinavi, limba finlandeză aparține familiei limbilor uralice. Interesant este faptul că limbile sanscrită, indiană, nepaleză, bengaleză își au originea în aceeași rădăcină cu limbile persană, tadjică, kurdă, osetă.

Limbile Indo-Europene Si Uralice. Un Uimitor Infografic Arbore 2

Limbile Indo-Europene Si Uralice. Un Uimitor Infografic Arbore 3

Limbile Indo-Europene Si Uralice. Un Uimitor Infografic Arbore 4

Scroll to Top