Notele Muzicale. Cine Si Cum Le-a Inventat In Secolul XI

Cu o mie de ani în urmă, în micul oraș Arezzo, Toscana, Italia locuia un bărbat numit Guido de Arezzo. Guido, călugăr al ordinului Benedictin, este considerat ca fiind cel ce a inventat notele muzicale, sistemul de notație muzicală modern. Responsabilitatea lui era să îi învețe pe coriști melodiile ce se cântau în corul catedralei din Arezzo. Memorarea cântecelor se dovedea a fi foarte dificilă, deoarece coriștii uitau foarte repede melodiile pentru că acestea nu se puteau scrie. Astfel, el a încercat să găsescă o metodă prin care oamenii să citescă muzica, pentru a putea să învețe și să cânte, inclusiv melodii pe care nu le-au auzit niciodată înainte.

Notele Muzicale. Cine Si Cum Le-a Inventat In Secolul XI
Casa lui Guido de Arezzo, Toscana

El s-a folosit de versurile scrise de Paulus Diaconus în secolul al VIII-lea, pe care le-a pus pe muzică compunând imnul Sfântului Ioan. Acest cântec a fost folosit ca un mnemonic. A numit 6 note după prima silabă a fiecărui vers din imnul Sfântului Ioan și s-a folosit de aceste note pentru a scrie cântecele corului. Așa s-au născut notele muzicale: ut, re, mi, fa, sol, și la.

UT queant laxis
REsonare fibris
MIra gestorum
FAmuli tuorum
SOLve polluti
LAbii reatum
Sancte Ioannes

Apăsați Play pentru a asculta Imnul Sfântului Ioan

După cum se observă nu sunt decât 6 note, a șaptea notă Si fiind adăugată mult mai târziu, în secolul al XVI-lea de către Giovanni Battista Doni. Giovanni din respect pentru Guido a folosit inițialele celui de-al șaptelea vers din imn pentru a numi cea de-a 7 notă. Mai târziu, nota Ut a fost înlocuită cu Do care era mai ușor de folosit, fiind sunet deschis.

Notele Muzicale. Cine Si Cum Le-a Inventat In Secolul XI

Guido este creditat și cu invenția mâinii guidoniene, un sistem mnemonic utilizat pe scară largă, unde numele de note sunt cartografiate în părți ale mâinii umane. Cu toate acestea, doar o formă rudimentară a mâinii guidoniene este descrisă de Guido, iar sistemul complet de Hexacorduri naturale, tari și moi nu poate fi atribuit în mod sigur lui.

Notele Muzicale. Cine Si Cum Le-a Inventat In Secolul XI

Scroll to Top