Bebelusi Cu Puteri De Perceptie “Supranaturale”

Bebeluşii sunt neajutoraţi, neastâmpăraţi și zgomotoşi şi chiar dacă se presupune că dorm timp de 16 ore pe zi, aceste ore se adună din perioade mici de timp. Cu toate acestea, în rutina vieții unui sugar, sunt ascunse unele competențe cu adevărat magnifice: bebelusi cu superputeri perceptuale care pot pune adulții în situaţii de inferioritate. Deci, data viitoare când copilul tau plânge, deoarece nu-şi poate suge degetul mare, ține cont de faptul că punctele sale forte sunt altele.

1. Bebeluşi maeştri ai memoriei vizuale

Bebeluşii în vârstă de de șase luni pot observa diferenţe subtile între chipurile a două maimuțe, în timp ce, cei peste 9 luni, copii şi adulţi, sunt orbi la diferențele şi nu le sesizează. Într-un studiu din 2002 de recunoaștere facială, oamenii de știință au testat şi comparat un eşantion de 30 de copii de 6 luni cu unul format din  30 de copii de 9 luni și 11 adulți. În prima etapă, cele două grupuri s-au familiarizat cu o serie de maimuțe și chipuri umane care se perindau pe un ecran. Apoi între aceşte chipuri deja familiare au fost intercalate chipuri noi. Ideea este că bebelușii au petrecut mai mult timp privind la fețe noi decât la cele pe care le-au văzut deja. Atunci când vizualizau fețele umane, toți observatorii, copii și adulți deopotrivă, din amble grupuri, au petrecut mai mult timp în căutarea de oameni noi, arătând că aceştia ar putea alege cu ușurință chipuri umane familiare. Dar, când au trebuit să recunoască fețele de maimuță, singurii care le-au recunoscut au fost bebeluşii de 6 luni. Copiii de 9 luni şi adulţii nu au fost capabili să recunoască feţele de maimuţă pe care le vizualizaseră înainte.

Bebelusi cu puteri de perceptie supranaturale (1)

Un alt studiul condus de cercetătorul Jiale Yang de la Universitatea din Tokyo a evidenţiat faptul că sugarii de 3-4 luni au abilităţi vizuale superioare, putând detecta diferenţe de iluminat care sunt nedetectabile pentru adulţi. Această extraordinară acuitate vizuală dispare câteva luni mai târziu. Pentru a testa acuitea vizuală la copii, cercetătorii conduşi de Jiale Yang mai întâi au generat o serie de fotografii 3-D cu melci. În fiecare fotografie cochilia melcului strălucea făcând să pară că o lumina o loveşte din diferite locuri. Ca si adultii, copiii de peste 6 luni nu au putut diferenţia melcii, această diferenţiere făcând-o numai sugarii mai mici de 6 luni. “Folosind această supervedere şi experimentând, probabil, copiii învaţă ca aceste diferenţe subtile nu sunt de obicei importante. Ca rezultat, copiii își pierd această supercapacitate “, spune Yang.

Bebelusi cu puteri de perceptie supranaturale (2)

2. Hiper-auzul la bebelusi
Bebeluşii pot face distincții lingvistice pe care care adulții le ratează. Expertul în limbi Janet Werker de la Universitatea British Columbia si colegii sai au descoperit ca bebelusii în vârstă de 6 până la 7 luni, crescuți în gospodării vorbitoare de limba engleză ar putea detecta diferențele lingvistice în limba hindi. De exemplu, copiii ar putea distinge diferenţele auditive ale sunetul “ta” rostit de un vorbitor nativ de hindi şi un nonnativ. Diferenţa este dată de modul cum se aşează limba atunci când se formează sunetul rostit de catre un hindi nativ şi un nonnativ. Adulţii nu vor sesiza nicio diferenţa între cele două sunete “ta”. In studiile de mai tarziu, cercetatorii au descoperit ca această putere de diferenţiere dispare în timpul primului an de viață.

Limba nu trebuie neapărat să fie vorbită. În 2012, Werker si colegii sai au descoperit ca bebelusii de 4 luni ar putea face diferenţa între exprimarea a două persoane ce folosesc limbajul semnelor, în timp ce copiii de 14 luni nu au putut.

Bebelusi cu puteri de perceptie supranaturale (3)

3. Bebelusi – detectoare tactile

Noi, adulţii, suntem uşor victima unui truc simplu de percepție. Atunci când încrucișam braţele, confundăm de multe ori mana cu care ne atingem corpul. Experiența noastră lumească ne spune că o atingere pe partea stângă a corpului nostru înseamnă, de obicei, mâna noastră stângă, dar atunci când sunt brațele încruşişate atingerea se face cu mâna opusă. S-a demonstrat că bebeluşii de 4 luni, chiar dacă ţin picioarele încrucişate, ştiu precis la talpa cărui picior îi gâdili şi nu se întorc invers precum ar face poate un adult. Doar două luni mai târziu, această precizie tactilă dispare la bebelusi.

Aceste superputeri sunt diverse, dar toate au comun un lucru: extraordinara orientare spre detaliu a bebeluşilor. Venim pe lume astfel înzestraţi pentru a putea colecta cât mai multe şi cât mai repede informaţii despre lumea înconjurătoare. Cu vârsta vom selecta semnalele cele mai semnificative şi ne vom pierde din “puteri”, concept numit “îngustare perceptuală”. Pe măsură ce îmbătrânim, nu mai observăm diferențele subtile la chipuri de maimuță sau de cădere a luminii, care de obicei nu sunt relevante, dar vom deveni mai buni la a sesiza diferențele diverselor fețe umane. Astfel, creierele noastre sunt “sculptate” pentru a vedea, auzi și simţi senzațiile care sunt comune și semnificative, în mediul nostru special. Aceste superputeri ale sugarilor sunt sclipiri fascinante ale aceluiaşi proces de “sculptare a omului” la “locul de muncă” care este lumea.

Sursa Current Biology

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top