IT & Stiinta

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble

Toate stelele din univers au fost născute în nebuloase. O nebuloasă (denumire provenită din latină: nebula, -ae: „ceață”, negură, vapori) este un uriaș nor de gaze interstelar și praf cosmic situat în spațiul care se întinde între stele. Părți mai dense din nebuloase se pot strânge atât de tare încât pot da naștere la stele. Mai jos va prezentăm 10 fotografii superbe cu nebuloase realizate de telescopul Hubble.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble

1. Aceasta este prima detectare a emisiei de raze X de la stele tinere de tip solar care se află în afara galaxiei noastre, Calea Lactee. Ele se afla într-o regiune cunoscută sub numele Wing, o mică parte a Small Magellanic Cloud, o galaxie satelit a Căii noastre Lactee. Razele X de la stele tinere ne arată modul în care şi cât de active sunt câmpurile lor magnetice. Activitatea magnetică oferă indicii pentru a determina rata de rotație a unei stele.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble. 1

2. Acest mozaic colorat este o mica parte din Monkey Head Nebulade si dezvaluie o colectie de siluete sculptate în gaz si praf. Norul este sculptat prin consumul de lumină ultravioletă în gazul rece de hidrogen.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 2

3. Forma distinctivă a Ring Nebula, un giulgiu strălucitor în jurul unei stele asemănătoare soarelui, aflată pe moarte. Acesta este un popular obiect ceresc care apare în multe cărți de astronomie.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 3

4. Astronomii folosind datele furnizate de telescopul Hubble au captat imaginile a două clustere pline de stele masive care pot fi in primele stadii ale fuziunii. 30 Doradus Nebula este la 170.000 ani lumină de Pământ.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 4

5. O sferă delicată de gaz, fotografiata de telescopul Hubble, plutește cu seninătate în adâncimile spațiului.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 5

6. Horsehead Nebula a înfrumusețat cărțile de astronomie încă de la descoperirea sa, cu un secol în urmă, dar viziunea lui Hubble în infraroșu arată calul într-o nouă lumină. Acest pilon de hidrogen gazos rarefiat, dantelat cu praf cosmic, rezista eroziunii produse de radiaţia unei stele din apropiere. Nebuloasa este o mică parte dintr-un vast şi complex proces de formare a unor stele din constelația Orion. Horsehead se va dezintegra în aproximativ 5 milioane de ani.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 6

7. Nu cu mult timp înainte de zorii istoriei umane cunoscute, strămoșii noștri îndepărtați ar fi asistat la ceea ce părea a fi o noua stea strălucitoare aprinsa pe cerul de nord, concurând strălucirea Lunii noastre. De fapt, aceasta este explozia titanică a unei stele mult mai masive decât soarele nostru. Acum, după mii de ani, rămăşiţele acelei explozii pot fi văzute ca Cygnus Loop, o nebuloasă în forma inelară.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 7

8. Telescopul Hubble a surprins un nor lung de ani lumina format din gaz si praf interstelar care mananca tot ce este in jurul sau. De fapt acest nor este o stea aflata intr-un stadiu evolutiv foarte timpuriu. Deocamdată, ea se afla in procesul de colectare a materiei din care îşi va forma masa, mai mare sau mai mică.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 9

9. Un grup uriaș de aproximativ 3.000 de stele numit Westerlund 2. Cluster-ul se află în interiorul unui teren vibrant de reproducere stelară cunoscut sub numele de Gum 29, situat la 20.000 de ani lumină depărtare, în constelația Carina. Structură tânără, cluster-ul în vârstă de 2 milioane de ani, conține unele dintre cele mai fierbinti, strălucitoare și cele mai multe stele masive ale galaxiei noastre. Cele mai mari stele declanşează un torent de vânturi uragan cu raze ultraviolete, care îndepartează norul de gaz de hidrogen. Acest lucru creează un peisaj ceresc fantezie de piloni, creste si văi.

10 Fotografii Superbe Realizate De Telescopul Hubble 8

10. Nebuloasele planetare reprezintă şi o etapa finală scurtă în viața unei stele de dimensiuni medii cum ar fi soarele nostru. În timp ce consuma ultima cantitate de combustibil din miezul său, steaua care moare expulzează o mare parte din învelişul său exerior. Acest material este apoi încălzit de către radiația emisă de rămășițele stelare și radiază, producând nori strălucitori de gaz, care pot dezvolta structuri complexe.

Via HubbleSite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.