Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar

Decernarea premiilor Oscar este un moment important pentru orice iubitor de film. De-a lungul vremii Gala Premiilor Oscar a fost picmentată cu momente inedite care au rămas în istoria filmului şi care şi-au pus, mai mult sau mai puţin, amprenta pe evoluţia artei filmului. Când s-a acordat primul Oscar?  Cum a reacţionat Marlon Brando când i s-a acordat premiul Oscar? Cum a fost furată statueta Oscar?

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar

1929 Are loc prima ceremonie de acordare a premiilor Academiei Americane de Film 

Fondată de Louis B Mayer, șeful studiourilor MGM, în 1927, Academia Americană de Film a fost concepută ca o organizație non-profit, cu scopul de a promova şi susţine dezvoltarea industriei filmului. Prima ceremonie de acordare a Premiul Academiei a avut loc doi ani mai târziu, la The Hollywood Roosevelt Hotel, pe 16 mai 1929. Biletele pentru cina privata au costat $ 5 și ceremonia de prezentare găzduită de Douglas Fairbanks (actor și primul președinte al Academiei) a durat doar 15 minute. Primul Premiu al Academiei a fost conferit lui Emil Jannings, la categoria cel mai bun actor, pentru rolurile principale în filmele mute The Way of All Flesh (1927) și The Last Command (1928).

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 1
Emil Jannings

1933 Un alt Frank urcă pe scenă 

Unul din cele mai stânjenitoare momente al premiilor Oscar a avut loc în 1933, când atât Frank Lloyd, cât si Frank Capra au fost nominalizaţi la categoria “Cel mai bun regizor”. Will Rogers, care prezenta ceremonia, în euforia momentului, a strigat “Vino și ia-l, Frank!” iar Frank Capra a fugit pe scenă dornic să ridice premiul, numai că, a constatat că premiul era pentru celălalt Frank, regizorul Frank Lloyd. Capra a povestit mai târziu, referindu-se la drumul de întoarcere de la scenă, înapoi pe scaun, spunând că a fost “cel mai lung, cel mai trist, cel mai zguduitor mers pe jos în viața mea”, şi că “Aș fi dorit să mă fi târât sub covor, ca un vierme mizerabil. Când m-am prăbușit în scaunul meu m-am simtit ca unul. Toți prietenii mei de la masă au plâns “. Umilinţa lui Capra nu a durat foarte mult, el câştigând în anul următor premiul pentru regie cu filmul It Happened One Night (1934).

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 2
Frank Capra

1938 Un impostor fură statueta Oscar

Premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol secundar a fost câştigat în 1938 de Alice Brady pentru rolul ei din Old Chicago (1937). În acel moment, actriţa, fiind bolnavă nu a putut participa la ceremonie pentru a-şi ridica premiul.  Când premiul ei a fost anunţat, un bărbat necunoscut a urcat pe scenă spunând că vine în numele ei pentru a ridica premiul. Înainte de cineva să-şi dea seama că ceva este în neregulă, omul a dispărut. Misterul identității impostorului – și ce s-a întâmplat cu statueta furată lui Brady – nu a fost niciodată rezolvat.

Un caz similar s-a întâmplat în 2000 când cutiile ce conţineau 55 de statuete au fost furate de pe o platformă de încărcare. La scurt timp, 52 din cele 55 de statuete au fost recuperate, fiind găsite de către Willie Fulgear, un individ care scotocea în gunoiul din spatele unui magazin alimentar din Los Angeles. In conformitate cu The New York Times acesta căuta cutii goale pentru a le utiliza pentru împachetarea unor lucruri deoarece se muta într-o altă casă. Uimit de  descoperirea neașteptată, Fulgear a declarat reporterilor: “Am primit mai multe Oscaruri decât oricare dintre starurile de cinema”.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 3
Alice Brady

1939 Numele Oscar este adoptat în mod oficial

Legenda populară spune că numele de Oscar provine de la Margaret Herrick, bibliotecara Academiei care, în glumă, spunea că statueta seamănă perfect cu unchiul ei, Oscar. După ce, mai mulţi ani, informal, statueta era poreclită Oscar, Academia de Film a decis în 1939 ca numele să devină oficial.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 4
Margaret Herrick şi unchiul său

1939 George Bernard Shaw devine prima şi singura persoana care a câştigat premiul Nobel şi premiul Oscar

După ce a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură în 1925, George Bernard Shaw a primit un premiu Oscar pentru adaptarea piesei sale din 1913 Pygmalion într-un scenariu de film.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 5
George Bernard Shaw

1940 Câştigătorii au fost făcuţi cunoscuţi înainte de ceremonie 

La primele Premii ale Academiei, în 1929, câștigătorii au fost anunțaţi publicului cu trei luni înainte. În anul următor, Academia a decis că un moment de suspans ar fi bun şi a decis să nu se mai anunţe înainte câştigătorii. Cu toate acestea, Academia trimitea către presă lista cu câştigători, sub embargoul de a nu fi publicată până în noaptea decernării premiilor. Acest sistem a funcţionat timp de 10 ani, până când, în 1940, Los Angeles Times a încălcat embargoul şi a publicat lista câştigătorilor cu o zi înaintea festivităţilor de premiere. Fiind cunoscuţi câştigătorii, gala de a doua zi a fost un fiasco, fiind prezenţi la festivităţi numai câştigătorii. Ca urmare a acestui incident, a fost introdus în anul următor (1941), sistemul de primire a numelor câştigătoare în plic sigilat (care este folosit și astăzi), iar numele câştigătorilor au devenit un secret bine păzit.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 6
Caştigătorii 1940

1940 Hattie McDaniel devine prima actriţă de culoare care a câştigat premiul Oscar 

McDaniel a făcut istorie în 1940 câștigând premiul Oscar pentru cea mai buna actriţă in rol secundar, pentru rolul “Mammy” din filmul Gone With the Wind, produs în 1939.
În acel an, ceremonia de decernare a premiilor a vut loc într-un hotel care avea o politică strictă de segregare rasială. Producătorul de film David O. Selznick a fost nevoit să facă mari eforturi şi să solicite favoruri pentru ca actriţei Hattie McDaniel să i se permită accesul în clădire. În ciuda faptului că era câştigătoarea unui premiu important, actriţa a fost așezată în partea din spate a sălii, la o masă separată, departe de restul actorilor. Lui Hattie McDaniel i-a fost, de asemenea, interzis să vizioneze premiera filmului Gone With the Wind în Atlanta, din cauza legilor de segregare. Au trebuit să treacă 62 de ani, că o altă actriță de culoare să primească un premiu Oscar – Halle Berry a câștigat premiul cea mai bună actriță pentru rolul din Monster Ball în 2002. Berry rămâne singura actriţă afro-americană care a caştigat vreodată la categoria rol principal.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 7
Hattie McDaniel şi Vivien Leigh

1943 Statuetele Oscar sunt realizate din ipsos vopsit

Statueta Oscar, care descrie un cavaler cu o sabie ce stă pe o rolă de film, a fost proiectată în 1929 de directorul artistic Cedric Gibbons al studiourilor MGM. La începutul primelor ceremonii, statuetele au fost realizate din bronz masiv placat cu aur, bronzul fiind mai târziu substituit de un aliaj de metal. Când a început cel de-al doilea război mondial, penuria de metal a afectat şi industria filmului, aşa că statuetele pentru premii au trebuit să fie realizate din materiale alternative. În consecință, toate premiile înmânate între 1943 și 1945 s-au făcut din ipsos vopsit. Când războiul s-a terminat, toți beneficiarii de premii din ipsos au fost invitați să le schimbe pentru cele din metal.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 8

1945 Premiul Oscar poate fi folositor în caz de război

Emil Jannings, câștigător al primului premiu Oscar acordat de Academie, pentru rolurile sale din filmele mute, The Way of All Flesh (1927) și The Last Command (1928), a fost exclus din noile proiecte de la Hollywood din cauza accentului său german foarte evident. Prin urmare, Jannings s-a întors în Germania, unde a devenit asociat cu mașina de propagandă pusă la punct de Joseph Goebbels, şi a jucat în mai multe filme de promovare a nazismului. Atunci când aliații au luat cu asalt Berlinul, în 1945, şi l-au întâlnit pe Jannings, acesta avea cu el statueta Oscar încercând să o folosească ca argument în favoarea loialităţii sale faţă de SUA.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 9
Joseph Goebbles şi Emil Jannings

1968 Ceremonia de decernare a premiilor este amânată

În anul 1968 Academia Americană de Film a decis să schimbe data de decernare a premiilor de la 8 aprilie la 10 aprilie, datorită asasinării lui Martin Luther King, a cărui înmormântare a fost programată pentru 09 aprilie. În 1981 ceremonia a fost, de asemenea, amânată ca urmare a unei tentative de asasinat asupra președintelui american Ronald Reagan.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 10
Cortegiu funerar Martin Luther King

1973 Marlon Brando refuză Oscarul primit pentru rolul din The Godfather

În 1973, Marlon Brando a refuzat premiul Oscar pentru “cel mai bun actor” pentru rolul din The Godfather (1972), în semn de protest față de modul cum americani nativi erau prezentaţi în filmele produse la Hollywood. El nu a participat la ceremonie şi a trimis în locul său pe actriţa-activistă indian americană Sacheen Littlefeather pentru a ţine un discurs în locul său. Atunci când Littlefeather a explicat motivele refuzului lui Brando, publicul nu a ştiut cum să reacționeze – unii au aclamat, alții au huiduit. Se pare că Roger Moore, care prezenta premiile, confuz, a luat cu el acasă statueta după ce Sacheen Littlefeather a refuzat să o accepte în numele lui Brando.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 14
Marlon Brando – The Godfather

1974 Tatum O’Neal a devenit cea mai tânără actriţă ca a câştigat premiul Oscar

În vârstă de 10 de ani, Tatum O’Neal a primit un premiu Oscar pentru “cea mai bună actriţă în rol secundar” pentru rolul ei în Paper Moon (1973), în care a jucat alături de tatăl ei, Ryan O’Neal. Ea a urcat pe scenă îmbrăcată într-un mini tuxedo si încălţată cu pantofi cu platformă.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 12
Tatum O’Neal

1998 Titanic câștigă 11 Oscaruri
Cu 14 nominalizări și 11 victorii, blockbuster-ul Titanic (1997) a dominat Premiile Academiei în 1998. Cu Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet în rolurile principale, filmul spune povestea tragică a navei de pasageri care s-a scufundat în timpul primei sale călătoriei în 1912. Alte filme notabile, care au făcut istorie şi care au câştigat multe premii Oscar sunt: în 1959 Ben Hur cu Charlton Heston (11 victorii), în 1996 The English Patient (noua victorii) si în 1939 Gone With the Wind (opt victorii). Lawrence of Arabia (1962), Dances with Wolves (1990), Schindler’s List (1993) and Shakespeare In Love (1998) au câştigat fiecare câte șapte premii.

Premiul Oscar: 13 Momente Inedite ale Galei Oscar 13
Leonardo DiCaprio şi Kate Winslet

Via HistoryExtra

Scroll to Top