Dupa Ce Au Fost Distruse De Talibani 2 Statui Uriase Ale Lui Buddha Au Fost “Reinviate” 3D

Ansamblul de la Bamiyan este un sit arheologic situat în Munții Hindukuș din Afganistan, la altitudinea de 2500 m. Locul se afla pe Drumul Mătăsii, vechea şi celebra rută care lega pieţele din China cu lumea occidentală. Bamyian a fost locul mai multor mănăstiri budiste și un centru prosper pentru religie, filozofie și artă. Călugării de la mănăstiri au trăit ca pustnici, în peșteri mici, săpate în stâncile Bamiyan, începând cu sec. II până în sec. VII, când a avut loc invazia musulmanilor. Situl este celebru pentru cele două statui uriaşe ale lui Buddha sculptate direct în stâncă, una în anul 507 AD cu o înălţime de 38 m şi alta în anul 554 AD cu o înălţime de 58 m.

Dupa Ce Au fost Distruse De Talibani 2 Statui Uriase Ale Lui Buddha Au Fost Reinviate 3D (1)

 Corpul principal al statuilor a fost sculptat direct în gresie, la marginea stâncii, iar detaliile au fost realizate din lut amestecat cu paie şi acoperite cu ipsos. Deşi se aflau în patrimoniul UNESCO, statuile uriaşe au fost dinamitate şi distruse de talibani în 2011, ca parte a unei campanii de eliminare a artei non-islamice din Afganistan.

Dupa Ce Au fost Distruse De Talibani 2 Statui Uriase Ale Lui Buddha Au Fost Reinviate 3D (2)

După ce, mai mult de un deceniu, grămezile de moloz au tronat în locul statuilor, aceste simboluri culturale care au vegheat mai bine de 1500 de ani în această vale din Afganistan, au fost recreate ca holograme cu ajutorul tehnologiei 3-D. Această tehnologie de proiecție a fost deja folosită în mai multe rânduri pentru a “reînvia” legende ale muzicii și politicieni. Realizatorii proiectului sunt Zhang Xinyu and Liang Hong care au reuşit să strângă donaţii de la oamenii din China pentru a achiziţiona un proiector 3D cu laser, în valoare de $ 120.000. Proiecţia a avut şi rolul de a atrage sprijin pentru reconstrucţia statuilor, Japonia şi Elveţia, printre alţii, angajându-se să susţină proiectul de refacere al acestor statui uriaşe ale lui Buddha.

Sursa: dailymail

Dupa Ce Au fost Distruse De Talibani 2 Statui Uriase Ale Lui Buddha Au Fost Reinviate 3D (5)

Dupa Ce Au fost Distruse De Talibani 2 Statui Uriase Ale Lui Buddha Au Fost Reinviate 3D (1)

Dupa Ce Au fost Distruse De Talibani 2 Statui Uriase Ale Lui Buddha Au Fost Reinviate 3D (3)

Dupa Ce Au fost Distruse De Talibani 2 Statui Uriase Ale Lui Buddha Au Fost Reinviate 3D (4)

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to Top