10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge

Monumentul Stonehenge este probabil cea mai faimoasă structură preistorică din lume. De la modul în care pietrele colosale au fost transportate la motivul pentru care a fost construit Stonehenge, pe Câmpia Salisbury din Wiltshire, totul este învăluit în mister. Cunoscutul monument neolitic este adesea conectat la povestea preoţilor druizi, dar arheologi susţin că istoriile lor nu se intersectează. Stonehenge este o capodopera a ingineriei. Cum l-au construit oamenii din neolitic, folosind doar unelte și tehnologii simple? Iată 10 lucruri importante despre monumentul Stonehenge…

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge (1)

1. Construit în mai multe etape, Stonehenge a fost început în urmă cu aproximativ 5.000 de ani ca o simplă incintă în pământ în care, probabil, oamenii preistorici îşi incinerau morţi. A fost folosit astfel câteva sute de ani. Cercul de piatră a fost ridicat în centrul monumentului în perioada neolitică târzie, în jurul valorii de 2500 î.Hr. Ridicarea pietrelor Stonehenge a presupus un efort imens, făcut de sute de oameni bine organizaţi.

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge (4)

2. Două tipuri de piatră sunt folosite la Stonehenge: pietre sarsens (un tip de gresie) mai mari şi bluestones mici. Termenul “bluestone”, în Marea Britanie, este folosit într-un sens liber pentru a acoperi toate pietrele “străine”, de la Stonehenge. În total, există 83 de pietre. Unii specialişti cred că bluestones ar fi putut fi aduse la Câmpia Salisbury de mișcarea ghețarilor, dar cei mai mulți arheologi cred că au fost transportate prin efort uman, deoarece în jurul monumentului, pe o distanţă mare, nu se mai găsesc asemenea pietre. Cum a fost făcut acest transport  pe o distanță de mai mult de 250 de kilometri, rămâne o necunoscută.  În medie o piatră sarsens cântărește 25 de tone, cea mai mare fiind Piatra Heel, cu o greutate de aproximativ 30 de tone.

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge (8)
Piatra Heel

3. Au existat inițial doar două intrări în incinta de piatră. English Heritage explică că o intrare era mai largă, spre nord-est, și alta mai mică pe latura de sud. Astăzi, există multe intrari (pietre lipsă) – acest lucru fiind rezultatul în principal al căilor ulterioare care au traversat, de-a lungul secolelor, monumentul Stonehenge.

4. Un cerc de 56 de gropi, cunoscut sub numele de găurile lui Aubrey (numite dupa John Aubrey, care le-a identificat în 1666), se află în interiorul incintei. Scopul prezenţei lor rămâne necunoscut, deşi unii cred că şi aceste gropi au susţinut pietre.

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge

 5. Monumentul de piatra de la Stonehenge a fost construit într-un moment de “mare schimbare în preistorie”, spune English Heritage. La fel ca și descoperirea ceramicii și cunoașterea prelucrării metalelor, Stonehenge face tranziția la o ceremonie de inhumare a persoanelor cu diverse bunuri şi podoabe. În sprijinul acestei idei vin şi unele morminte “bine mobilate”, datate din 2400 î.Hr., cum ar fi cele de la Amesbury Arche, ce se găsesc în apropiere.

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge (6)

6. Ceramică, piatră, articole din metal și monede romane au fost găsite în timpul diferitelor săpături la monumentul Stonehenge. Un raport făcut de arheologi în 2010, spune că, în mod considerabil mai puține artefacte medievale au fost descoperite, ceea ce sugerează că site-ul a fost folosit mai mult sporadic în timpul perioadei medievale.

7. Stonehenge are o relație de lungă durată cu astronomii. In anul 1720, Dr. Edmund Halley a folosit deviația magnetică și poziția soarelui în creștere pentru a estima vârsta de la Stonehenge. El a ajuns la concluzia că monumentul a fost ridicat în jurul anului 460 î.Hr. În 1771, John Smith emitea părerea că totalul estimat de 30 de pietre sarsen înmulțit cu 12 semne astrologice, respectiv 360, reprezintă numărul de zile ale anului, în timp ce cercul interior reprezintă fazele lunii.

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge (5)

8. Prima mențiune de la Stonehenge – sau “Stanenges” – apare în studiul arheologic al lui Henry de Huntingdon, la aproximativ 1130. În 1200 și 1250, a apărut ca “Stanhenge” și “Stonhenge”; ca “Stonheng” în 1297, și “the stone hengles”, în 1470. A devenit cunoscut sub numele de “Stonehenge” în 1610, spune English Heritage.

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge (7)

9. În anii 1880, după efectuarea unora dintre primele săpături înregistrate științific, Charles Darwin a ajuns la concluzia că râmele au fost în mare parte de vina pentru că pietrele de la Monumentul Stonehenge s-au scufundat în sol.

10. Până la începutul secolului 20 au existat mai mult de 10 săpături înregistrate, iar site-ul a fost considerat a fi într-o “stare rea”, spune English Heritage. Mai multe pietre sarsens au fost înclinate. În consecință, Monumentul Stonehenge a intrat într-o fază de conservare.

10 Lucruri Despre Monumentul Stonehenge
Dispunerea pietrelor

Source: English Heritage

Scroll to Top